Taustaa

Minä tykkään nyt -näyttely perustuu samannimiseen kirjaan (WSOY 2019), jonka on kirjoittanut Eppu Nuotio ja kuvittanut Liisa Kallio. Kirjan tunteelliset sanataidetehtävät ovat Valveen sanataidekoulun Kati Inkalan ja Anna Anttosen käsialaa, ja tämä kirjantekijänelikko vastaa myös näyttelyn käsikirjoituksesta ja luovasta suunnittelusta.

Minä tykkään nyt on taidemaailma, jota kukaan ei olisi voinut tehdä yksin. Kaikki alkoi lapsista, nuorista ja heidän ajatuksistaan. Kirjan- ja näyttelyntekoprosessin aluksi Eppu Nuotio ohjasi työpajoja Saksan Suomi-kouluissa ja keräsi talteen 3–13-vuotiaiden ajatuksia eri tunteista. Pikkuhiljaa lasten ajatusten ympärille alkoi kasvaa Liisan kuvia, Epun runoja, Katin ja Annan sanataidetehtäviä sekä lopulta kokonainen tunteellinen taidemaailma.

Minä tykkään nyt-kirjan tunteista viisi – ilo, suru, viha, pelko ja tykkääminen – ovat saaneet oman kohtauksensa näyttelyssä. Kokonaisuutta on ollut rakentamassa yli 20 taiteilijaa ja tekijää. Lisäksi liki 200 eri-ikäistä sanataiteen ystävää on kirjoittanut hakusanoja näyttelyn aakkoselliseen tykkäyshakemistoon.

Hurjan kiehtovaa ja erikoislaatuista tämän kirjallisuuslähtöisen näyttelyn suunnittelussa on ollut se, että kirja ja näyttely valmistuivat rinta rinnan: sekä kirjan kannet että näyttelyn ovet avattiin ensimmäisen kerran Lumotut sanat -festivaalin avajaisissa huhtikuussa 2019. Näyttelyssä haluttiin tuoda esille myös tätä kirjan ja näyttelyn syntyprosessia ja esillä onkin hiilipiirroksia ja runoluonnoksia Liisa Kallion ja Eppu Nuotion luonnoskirjojen kätköistä.